Οδηγός επιτυχίας για καριέρα στις πωλήσεις | 2024

Εργασία

25/4/2024 2:57:00 μμ

Ο απόλυτος οδηγός επιτυχίας για καριέρα στις πωλήσεις με αποτελεσματικές συμβουλές και χρήσιμα εργαλεία για να διακριθείτε στην ανταγωνιστική αγορά εργασίας. 

Ο κλάδος των πωλήσεων αποτελεί έναν δυναμικό τομέα, όπου η ανάπτυξη των δεξιοτήτων του επαγγελματία παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχημένη καριέρα του. Ωστόσο, η φύση του κλάδου είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική και η συνεχής εξέλιξη είναι ζητούμενο για μία ανοδική πορεία. Παρακάτω, θα αναλύσουμε τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές πωλήσεων και θα παρουσιάσουμε τις βέλτιστες πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε στον δυναμικό κλάδο των πωλήσεων. Είτε έχετε πλούσια εμπειρία στις πωλήσεις, είτε κάνετε τώρα τα πρώτα σας βήματα, ο αναλυτικός οδηγός επιτυχίας για καριέρα στις πωλήσεις θα παράσχει όλα τα εργαλεία, τις γνώσεις και τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να διαπρέψετε. 

Η καριέρα στις πωλήσεις μοιάζει στην ουσία με κάτι που είτε το έχεις, είτε όχι. Αυτό όμως δεν είναι πράγματι αλήθεια. Οι πωλητές δεν γεννήθηκαν αυτοί οι genius επαγγελματίες με την εκπληκτική πειθώ που μπορούν να πουλήσουν κλιματιστικό σε Εσκιμώο, όπως λέμε χαριτολογώντας. Αντίθετα, ακόμη κι αν έχετε έμφυτες αυτές τις δεξιότητες θα πρέπει να τις εξελίξετε ώστε να ανελιχθείτε ενώ αν δεν τις έχετε, θα πρέπει να τις κατακτήσετε. Και πάλι, όμως, οι πωλήσεις δεν έχουν να κάνουν μόνο με την πειθώ αλλά κυρίως με την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία. Ρόλο επίσης παίζουν η ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η κατανόηση των αναγκών του άλλου, η στρατηγική σκέψη, η επιμονή, η υπομονή, η αυτοπεποίθηση κ.α. Στη συνέχεια του οδηγού, θα απαντήσουμε σε ερωτήσεις όπως «Πως ξεκινάω μία καριέρα στις πωλήσεις;», «Μου ταιριάζει μία καριέρα στις πωλήσεις;», «Ποιες δεξιότητες θα με ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό;» και «Πως θα έχω μία επιτυχημένη καριέρα στις πωλήσεις;» και άλλες. 

Πώς θα ξεκινήσετε μία καριέρα στις πωλήσεις 

Οι πωλήσεις αποτελούν έναν δημοφιλή κλάδο, όπου ακόμη κι αν δεν έχετε εμπειρία, θα μπορέσετε να κάνετε τα πρώτα σας βήματα. Συνήθως, το ερώτημα που απασχολεί εκείνους που επιθυμούν μία καριέρα στις πωλήσεις είναι πώς θα κάνουν την αρχή. Η συμβουλή των ειδικών είναι να σκεφτείτε ποιον τομέα προτιμάτε από τον ευρύ κλάδο των πωλήσεων και να στοχεύσετε πρώτα εκεί. Μάλιστα, η ιστορία έχει δείξει πως αν αγαπάτε ένα προϊόν ή αν σας ενδιαφέρει πραγματικά ένας χώρος, τότε θα είστε πολύ πιο αποτελεσματικός ή αποτελεσματική στις πωλήσεις. Αν για παράδειγμα αγαπάτε τα αυτοκίνητα και γνωρίζετε τα πάντα για αυτά, είναι αυξημένες οι πιθανότητες να γίνετε ένας επιτυχημένος πωλητής αυτοκινήτων. Με απλά λόγια, προσπαθήστε να συνδυάσετε τα ενδιαφέροντα σας με τον ανάλογο τομέα πωλήσεων. 

Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τα δυνατά σημεία της προσωπικότητας σας. Αν είστε καλός ή καλή στη διαπροσωπική επικοινωνία μπορείτε κάλλιστα να διαπρέψετε στις πωλήσεις ενός καταστήματος ενώ εάν λατρεύουν όλοι τη φωνή σας, τότε μάλλον θα είστε ικανότατοι στις τηλεφωνικές πωλήσεις. Επίσης, συστήνεται να λάβετε υπόψη το κίνητρο σας. Αν η απάντηση είναι τα bonus και οι ανταμοιβές, τότε γιατί να μην κυνηγήσετε μία καριέρα στις πωλήσεις με προμήθεια και ποσοστό επί των πωλήσεων;

Αφού επιλέξετε τον τομέα των πωλήσεων που σας ενδιαφέρει, ξεκινήστε διεκδικώντας μία θέση σε αυτόν. Πως θα πουλήσετε ένα προϊόν ή μία υπηρεσία, αν δεν μπορείτε να πουλήσετε τον εαυτό σας; Περιληπτικά, αναζητήστε αγγελίες πωλήσεων, εμπλουτίστε το βιογραφικό σας και καλέστε σε καταστήματα, εταιρείες και επιχειρήσεις που θα βλέπατε τον εαυτό σας και θα θέλατε πολύ να εργαστείτε εκεί. Επιπλέον, μέχρι να βρείτε την ιδανική για εσάς θέση εργασίας στις πωλήσεις, προσπαθήστε να εστιάσετε στην εκπαίδευση σας. Επιχειρήστε να αποκτήσετε νέες πληροφορίες για τον κλάδο, να παρακολουθήσετε σεμινάρια, να διαβάσετε βιβλία, να συνομιλήσετε με επιτυχημένους ανθρώπους, ακόμη και να κάνετε την αρχή με μία θέση που βρίσκεται χαμηλά στην κλίμακα κ.α. 

Ποιες δεξιότητες απαιτούνται για μία καριέρα στις πωλήσεις 

Υπάρχει μία άποψη των ειδικών, ότι ο πωλητής δεν είναι αυτός που πουλάει προϊόντα ή υπηρεσίες αλλά εκείνος που λύνει προβλήματα. Τι θέλουν να πουν με αυτό; Ο καλός πωλητής δεν είναι εκείνος που πουλά ένα στρώμα αλλά εκείνος που πουλά έναν καλό ύπνο. Μπορείς να εντοπίσεις την ανάγκη του πελάτη και να την ικανοποιήσεις; Τότε έχεις αυτό που χρειάζεται για να διαπρέψεις στις πωλήσεις. Από εκεί και πέρα, αυτό που θα σας ξεχωρίσει είναι το γνήσιο ενδιαφέρον για το συμφέρον του πελάτη, η δέσμευση απέναντι του και η συνέπεια των λεγομένων σας που δημιουργεί και την αξιοπιστία σας. 

Επιπλέον, είναι σημαντικό να ακούτε με προσοχή τον πελάτη, να έχετε ενσυναίσθηση, να γνωρίζετε καλά το προϊόν σας, να μπορείτε να συμπυκνώσετε τη σκέψη σας, να μπορείτε να διαπραγματευτείτε, να μπορείτε να τεκμηριώσετε, να χτίζετε διαπροσωπικές σχέσεις, να μπορείτε να είστε συμπαθής ή τουλάχιστον βοηθητικός, να μην είστε πιεστικοί, να μπορείτε να διαχειριστείτε τις αντιρρήσεις του πελάτη, να σκέφτεστε στρατηγικά κ.α. 

Πώς όμως θα εξελίξετε αυτές τις δεξιότητες; Μερικές συμβουλές είναι να κάνετε ερωτήσεις στους πιο έμπειρους από εσάς ή τους προϊσταμένους σας, να δοκιμάσετε διάφορες τεχνικές πωλήσεις, να διευρύνετε τις γνώσεις σας, ακόμη και να παρακολουθήσετε πως δρουν άλλοι πωλητές, όταν εσείς βρίσκεστε στον ρόλο του πελάτη. 

Πώς θα καταλάβετε αν μία καριέρα στις πωλήσεις σας ταιριάζει; 

Αν δεν είστε σίγουρος ή σίγουρη πως η καριέρα στις πωλήσεις είναι καλή επιλογή για εσάς, θα πρέπει να σκεφτείτε τους παρακάτω παράγοντες ή να δώσετε απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις. Σας αρέσει να αλληλεπιδράτε και να επικοινωνείτε με άλλους ανθρώπους στην καθημερινότητα σας; Είστε ανταγωνιστικός ή ανταγωνιστική και σας αρέσει να αγωνίζεστε για έναν στόχο; Σας ευχαριστεί να ψυχολογείτε τους άλλους ανθρώπους και να επιλύετε τα προβλήματα τους; Είστε δεξιοτέχνης στην επικοινωνία; Επιθυμείτε να εξελίσσεστε συνεχώς και να μαθαίνετε νέα πράγματα; Αντιμετωπίζω θετικά τις προκλήσεις; Μπορώ να διαχειριστώ την αποτυχία; Με ενδιαφέρει να πληροφορούμε για τις τάσεις; Μπορώ να προσαρμόζομαι σε νέες συνθήκες; 

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν η καριέρα στις πωλήσεις είναι κατάλληλη για εσάς και αν συμφωνεί με τις προσδοκίες, τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τις δυνατότητές σας. Αν έχετε δώσει αρκετές θετικές απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις, τότε μάλλον θα πρέπει να διεκδικήσετε μία καριέρα στις πωλήσεις για την οποία έχετε ό,τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη. 

Γιατί να επιλέξετε μία καριέρα στις πωλήσεις και ποια είναι τα πλεονεκτήματα της; 

Η καριέρα στις πωλήσεις έχει πολλά πλεονεκτήματα. Μερικά από αυτά θα αναλύσουμε παρακάτω ώστε να αντιληφθείτε αν βρίσκετε το κίνητρο που αναζητάτε για να την ακολουθήσετε.

Οι πωλήσεις παίζουν κύριο ρόλο στην ανάπτυξη της εταιρείας φέρνοντας πελάτες. Συνεπώς δεν είστε απλά ένας πωλητής αλλά ο πυλώνας της εταιρείας στην οποία εργάζεστε. 

Αξίζει να σημειωθεί πως στις πωλήσεις, οι ευκαιρίες για ανάπτυξη είναι απεριόριστες και όσο πιο πετυχημένος γίνεται κάποιος στις πωλήσεις, τόσο περισσότερες ευκαιρίες για προαγωγή και προτάσεις για νέες δουλειές ανοίγονται μπροστά του.

Το εισόδημά σας μπορεί να βασίζεται στην προσπάθεια σας, αφήνοντας το περιθώριο να διεκδικήσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εισόδημα και διαφόρων ειδών ανταμοιβές, όπως είναι τα bonus, τα ταξίδια, οι προμήθειες, τα βραβεία κ.α. 

Με την καριέρα στις πωλήσεις αποκτάται δεξιότητες που θα αποδειχτούν χρήσιμες, εκτός από την επαγγελματική και στην προσωπική σας ζωή. Η πειθώ, η επικοινωνία, η ομαδικότητα, η προσαρμοστικότητα, η υπομονή, η επιμονή κ.α. είναι στοιχεία μιας προσωπικότητας που μπορεί να επιτύχει κάθε είδους στόχο. 

Η καριέρα στις πωλήσεις συνήθως παρέχει μεγάλο βαθμό ευελιξίας με τους πωλητές να μπορούν να εργάζονται σε διάφορους τομείς και επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να επιλέγουν το αντικείμενο των πωλήσεων που τους ενδιαφέρει την τρέχουσα περίοδο.

Κάποια είδη πωλήσεων μπορούν να γίνουν με τη μορφή remote εργασίας, από το σπίτι σας ή από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Υπάρχουν τηλεφωνικές αλλά και διαδικτυακές πωλήσεις που έχουν αναπτυχθεί πολύ σημαντικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας. 

Μήπως οι πωλήσεις B2B είναι η ιδανική επιλογή για εσάς; 

Οι πωλήσεις B2B αναφέρονται στις πωλήσεις προϊόντων ή υπηρεσιών από μία επιχείρηση σε μία άλλη επιχείρηση. Ο όρος B2B αποτελεί τη σύντμηση της φράσης «business to business» (που στα ελληνικά μεταφράζεται: από επιχείρηση προς επιχείρηση). Με απλά λόγια, οι πωλήσεις χαρακτηρίζονται B2B όταν μία επιχείρηση προσφέρει προϊόντα ή υπηρεσίες που είναι σχεδιασμένα για να ικανοποιούν τις ανάγκες ή τις απαιτήσεις μιας άλλης επιχείρησης. Οι πωλήσεις B2B μπορεί να συμπεριλαμβάνουν προϊόντα ή υπηρεσίες που απαιτούνται για τη λειτουργία της επιχείρησης. Οι συναλλαγές B2B μπορούν να γίνουν μέσω διαφόρων καναλιών, όπως είναι και οι πωλητές. Οπότε ίσως αυτό ο τύπος πωλήσεων να είναι η ιδανική επιλογή για εσάς καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο των επιχειρηματικών σχέσεων και των συναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Βρείτε μία νέα θέση εργασίας που αναζητάτε στο Jobfind

Στο Jobfind  θα βρείτε χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τομέα των πωλήσεων. Η καταχώρηση βιογραφικού είναι μία απλή διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε το επαγγελματικό σας προφίλ και σας δίνει τη δυνατότητα είτε να καταχωρήσετε το βιογραφικό σας είτε να το δημιουργήσετε σε 4 πολύ απλά βήματα.

Στο Jobfind μπορείτε να αναζητήσετε θέσεις εργασίας επιλέγοντας ανά τύπο απασχόλησης, δηλαδή πλήρη απασχόληση, μερική απασχόληση, εργασία από το σπίτι, πρακτική και εξωτερική συνεργασία. Επίσης μπορείτε να περιορίσετε την επιλογή αναζητώντας θέσεις εργασίας ανά γλώσσα.

Στο Jobfind θα βρείτε θέσεις εργασίας τόσο στην κατηγορία «Πωλήσεις Λιανικής», όσο και στην κατηγορία «Πωλήσεις Χονδρικής» , δηλαδή πωλήσεις B2B. Αναζητήστε θέσεις σε πωλήσεις καταστημάτων, ως πωλητές κινητής τηλεφωνίας ή ενέργεια, υπάλληλοι super market, εξωτερικοί πωλητές λιανικής, πωλητές πρατηρίων, διευθυντές καταστημάτων και υπάλληλοι ΟΠΑΠ. Όσο για τις πωλήσεις Β2Β, αναζητήστε θέσεις ως area manager, μηχανικοί πωλήσεων, υπεύθυνοι αγορών, διευθυντές πωλήσεων, συνεργάτες και αντιπρόσωποι.